Eseménynaptár

pol. Jozafát fölszentelt vértanú. Alamizsnás János atya, Alexandria érsek. Nílus szentéletű atya

A szentek között élő Alamizsnás János atyánk, Alexandria érseke.

Szentéletű Nílus atyánk.

 

Alamizsnás Sz. János Cyprusból származott, Amathun városából. 555-ben született s 606-616 között Alexandria érseke volt. Melléknevét jótékonyságáról nyerte.

Szent Nílus atya Konstantinápolyban született s Aranyszájú Szent János tanítványa volt. Előbb a város prefektusa, utóbb szerzetes a Sinai hegyen 390 körül, ifj. Teodor császár idejében. Több aszketikus munkát írt. Meghalt 451-ben.

Ugyanezen a napon: Szent Jozafát polocki érsek, fölszentelt vértanú. Ha Sz. Jozafát tiszteletét végezzük, a főpap és a szentéletű tiszteletét az ordinárius vagy a templom elől járójának rendelkezése szerint más napokra tesszük át, úgy, hogy az áttétel folytán más szent officiuma ki ne szoruljon.

Szent Jozafát polocki érsek, föszentelt vértanú Nemes katolikus szülőktől a volhiniai Vladimirszkban született 1580-ban. Családi neve Kuncevics volt. Kora ifjúságában Szent Bazil rendjébe lépett s az evangéliumi tökéletességre törekedett. Télen is mezítláb járt, húst soha sem evett, bort csak engedelmességből ivott s állandóan vezeklő övet viselt. Még ifjan főnöke lett a bitenii monostornak: nemsokára vilnai archimandrita, 1619-ben pedig polocki érsek lett. Fáradhatatlanul buzgólkodott. hogy a pravoszlávokat az Egyház közösségébe visszavezesse; s úgy ebben, mint az eretnekek megtérítésében igen nagy sikereket ért el. A szegényeknek oly nagy gyámolítója volt, hogy midőn már mindenből kifogyott, még omoforját is odaajándékozta egy szegény özvegy megsegítésére. Katolikus hithűsége és térítői buzgalma sok ellenséget szerzett neki, kik midőn Vitebszkben főpásztori látogatást tett, betörtek az érseki palotába és megölték. 1623. nov.12-én. Testét a folyóba dobták. Mikor onnan kiemelték, az egész test csodálatos fényben tündöklött. Sírjánál oly sok csoda történt. hogy VIII. Orbán pápa már 1642-ben boldoggá nyilvánította. IX. Pius pedig 1867. június 29-én szentté avatta. XIII. Leo a latin szertartásban 1882-ben új officiumot írt elő tiszteletére. Ereklyéi a bécsi görögkatolikus. Szent Borbála-templomban vannak elhelyezve.

 

SZERTARTÁS