Eseménynaptár

lit. János ap. és evangéista

Hittúdós Szent János apostol és evangélista elköltözése

Szentéletű ifjabb Nílus atyánk, Grottaferrata apátja.

Sz. Ripszime és vértanú társai.

 Sz. János evangélista, Zebedeus és Szalóme fia, az id. Sz. Jakab öccse, a galileai Betszaidában született. Halászból lett apostol, ki Jézus mellett a kereszt tövéig kitartott s az Üdvözítő Szűzanyja gondviselését is örá bízta. A Szűzanya elhunytáig Jeruzsálemben lakott, azután Kisázsiában, főleg pedig Efezusban hirdette az evangéliumot. 96-ban a második nagy keresztény üldözéskor, Domicián alatt, Rómába vitték s ott forró olajjal telt üstbe vetették, de sértetlen maradt. ( Május 8.) Ekkor Patmosz szigetére száműzték, honnan később Efezusba visszatérve megírta a negyedik evangéliumot s száz évet meghaladott korban békén elhunyt. Hittudósnak, (Theologos) főleg azért nevezték, mert az isteni Igének az Atyától öröktől fogva való születését hirdette.

 Ifj. Sz. Nilust e napon a grattaferratai (Róma mellett a tusculanumi sikon) Szent Bazil rendi szerzetesek mint rendházuk alapítóját és első apátiát tisztelik. († 1005.)

 Sz. Ripszima (Chropszima) és társai 'Örményországban Tiridates alatt szenvedtek vértanúságot Világosító Sz. Gergely korában.

 

SZERTARTÁS