IVE címer betét HU v1

Folytatjuk a Tódor püspök címeréről szóló bejegyzéseink sorát. A Munkácsi Egyházmegye püspökei közül csak két püspöknek volt személyes családi címere.

Ezek Olsavszki Mánuel és Bacsinszki András püspökök. A többieknek az előbbi bejegyzésben taglalt módon születtek meg címereik, lelki elhivatottságuknak megfelelően. Korábbi bejegyzéseinkben már említettük a Megtestesült Ige Intézetét. Ennek a szerzetesi közösségnek a jelképe jelenik meg Tódor püspök címerében is. 

A pajzs bal alsó sarkában a „V C F E” betűk láthatóak, melyek a  „Verbum caro factum est” latin szavak rövidítését jelölik. Ez az idézet Szent János evangéliumából  való (Jn 1,14), és így szól:  „Az Ige testté lett”. Az Ige megtestesülésének gondolata alapvető ennek a közösségnek a lelki életében, ezért került az idézet rövidítése is a címerre. 

A Kongregáció karizmája, alapvető célkitűzése az evangélium „inkulturációja” a társadalomba, vagyis az, hogy Jézus evangéliuma megvalósuljon az emberben, a személy minden megnyilvánulásában. A címeren ezt az ezüst alapon lévő vörös kereszt jelzi, mely Krisztus igazságának jelképe. Ennek az igazságnak kell fednie minden embert és az ember teljes valóságát, meg kell változtatnia őket azáltal, hogy ez a krisztusi igazság megszenteli és az üdvösség örömével ruházza fel őket. 

A kereszt középpontjában lévő arany korona egyszerre szimbolizálja Krisztus örök és egyetemes királyságát.

A három láng három a kereszt szárain a szerzetesi fogadalom jelei az evangéliumi tanácsok szerint: szegénység tisztaság, engedelmesség.

A kereszt alsó szárán található liliom a Boldogságos Szűz Máriát jelképezi, és emellett a Jézus iránti szeretet negyedik anyai szolgai fogadalmát is. Ebbe az alázatos szolgálatba kapcsolódnak bele a szerzetesi közösség tagjai is. 

 

Az eredeti bejegyzés itt található:
https://www.facebook.com/photo?fbid=487507717139554&set=a.183500694206926