08 Munkácsi vonatkozások HU v1

Utazásunk a püspöki címer alkotórészei körül tovább folytatódik.

Miután megismerkedtünk Macapula atya szerzetesi, valamint szülőhelyéhez való kötődésének jelképeivel a címeren, hátra van még egy további rész. Ez a harmadik elem a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegyéhez tartozik. A pajzs felső része ugyanis egy zöld alapon sárga színű fatemplomot ábrázol. Ez a jelkép megtalálható Gebé Péter püspök címerén is, aki 1924. és 1931. között irányította az egyházmegyét, majd egy későbbi utóda Boldog Romzsa Tódor püspök használta a templom képét pecsétjein. A templom jelenléte azért fontos szimbólum, mert kifejezi Macapula atya egyházmegyénkhez és annak fontos alakjaihoz való ragaszkodását. Rendi nevét Romzsa vértanú-püspökünkről kapta, így érthető a templom-jelkép alkalmazása saját püspöki címerében is. A templom képének azonban nemcsak szimbolikus jelentése van, hanem történelmi vonatkozása is.

Az ábrázolt épület ugyanis egy ma is létező falusi templom. Uzsok fatemploma egykor görögkatolikus volt, ám később sajnos elvették jogos tulajdonosaitól. Ez a fából készült épület a szakrális építészet négy stílusának egyikét képviseli - a bojkó-stílust. A Macapula-címer érdekessége, hogy annak templomára egy kis ablakot festettek. Ez megfelel az épület jelenlegi kinézetének, ugyanis az 1970-es évek óta valóban szerepel ablak a templom oldalán. Ennek megfelelően Macapula Tódor címerében Romzsa püspök templom-pecsétjének frissített változatát látjuk.

A zöld szín továbbá, amelyen a bojkó-templom található, szülőföldünk Kárpátalja szimbóluma, amely nemcsak sok turistát, hanem a helyi lakosokat is vonzza természeti szépségével.Az eredeti bejegyzés itt érhető el:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=489432310280428&set=a.183500694206926