02 Macapula atya HU2 v1

Tódor atya Ivano-Frankivszk városától nem messze, egy Krilosz nevű faluban született.


Két történelmi korszaknak is részese volt már élete folyamán. Egyrészt átélte az istentelen kommunizmus időszakát, másrészt megtapasztalta az újjáéledés idejét is, amikor az egyház kilépett az illegalitásból. Andrij családja (ez volt Tódor atya eredeti keresztneve) szinte teljes egészében tanárokból állt, így az iskola után a fiatal Andrij, apjához és anyjához hasonlóan, beiratkozott a Kárpátontúli Nemzeti Egyetemre filológiát tanulni.
De az Úristen különleges módon a papságra hívta őt, így ennek a meghívásnak eleget téve 2000-ben elkezdte tanulmányait az Ivano-Frankivszki Szemináriumban. Tódor atya elmondta, hogy miután jelentkezett, belépett, elment, hogy megkeresse nevét az első évre beiratkozott papnövendékek között az ivano-frankivszki szeminaristák névsorában. Habár vizsgái tökéletesen sikerültek, nem találta magát köztük. Akkor észrevett egy másik listát, ahová a Munkácsi Egyházmegyéből jelentkezőket írtak fel, és ott találta meg magát. Akkor ez pusztán technikai hibának tűnt, de Isten soha nem hibázik.
A szemináriumban végzett tanulmányai során Andrij felismerte, hogy szerzetesi hivatása van, és a Megtestesült Ige Kongregációjába kérte felvételét. Első szerzetesi fogadalmát letéve Andrij új nevet kapott, a Tódort, áldott szent vértanúnk tiszteletére. A fiatal szerzetes még akkoriban gyakorlatilag nem ismerte a kommunisták által meggyilkolt kárpátaljai püspök életének és áldozatának jelentőségét, ma azonban Tódor atya Isten nagy Gondviselését látja abban, hogy éppen ezt a szerzetesi nevet kapta.
Tódor atya kárpátaljai szolgálata egyházmegyénkben 2013-ban kezdődött, amikor Dubove faluba küldték, ahol buzgón végezte szolgálatát. A szerzetesek hétköznapjait különféle események tették színesebbé, amelyekbe az atya is szívesen bekapcsolódott: táborok, lelkigyakorlatok, ifjúsági találkozók, piknikek stb.
Ezen kívül Tódor atyának van egy-két kedves hobbija is, amelyekre nagyon gyakran nincs elég ideje, néha mégis sikerül rájuk alkalmat találnia. Leginkább a horgászatot, a síelést és a modern ukrán irodalmat kedveli, de ugyanilyen szívesen főz is, kedvence az olasz konyha.Az eredeti bejegyzés innen származik:
https://www.facebook.com/mgce.uz.ua